Makaron z boczkiem i wątróbką 1

marakon-boczekWątróbka z kurczaka, boczek i odrobina śmietany łączą się w smakowitym sosie. Należy uważać, by nie smażyć wątróbki zbyt długo, bo stwardnieje.

Składniki

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 4 pokrojone w kostkę plasterki surowego boczku
  • 1 drobno posiekana mała cebula
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 250 g pokrojonej w kostkę wątróbki z kurczaka
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • pół szklanki rosołu z kurczaka
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • pół łyżeczki majeranku
  • sól i czarny pieprz 5 szklanek makaronu penne (rurki)
  • 3 łyżki śmietany
  • posiekana świeża bazylia lub natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy olej na dużej patelni 0 pogrubionym dnie, smażymy boczek, cebulę i czosnek 4- 5 minut, aż zmiękną. Dodajemy wątróbkę z kurczaka i, mieszając, smażymy ok. 3 minut aż zacznie się rumienić.
  2. Dodajemy mąkę, stopniowo wlewamy rosół, caiy czas mieszając. Dodajemy przecier pomidorowy, majeranek i przyprawy, mieszamy i dusimy pod przykryciem 10 minut.
  3. Gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie al dente. Odcedzamy i przekładamy na półmisek. Do sosu wlewamy śmietanę, mieszamy i wykładamy na makaron.
  4. Dekorujemy bazylią lub natką.

One comment on “Makaron z boczkiem i wątróbką

  1. Reply ania Mar 15,2014 14:50

    niezła bomba kaloryczna, żeby to spalić trzeba potem ze trzy godziny spędzić na siłowni 😉 Uwielbiam makaron – polecam pełnoziarnisty i z lżejszymi dodatkami – bez sera i śmietany – zamiast nich pomidory, bazylia i sos jogurtowy

Leave a Reply